Wskazówki dla merchandisera z branży spożywczej

merchandising w sklepie spożywczymBranża spożywcza rządzi się swoimi prawami, a zatem i zasady, obowiązujące ekspozytorów towarów, są szczególne. Warto mieć świadomość ich istnienia, pozwalają bowiem zrozumieć podświadome motywacje klientów i tym samym wpłynąć na efektywność sprzedaży.

Wiele z decyzji zakupowych w sklepach spożywczych podejmowana jest podświadomie – skuteczny merchandiser musi umieć posługiwać się tymi mechanizmami. Najbardziej popularna jest zasada prawej ręki i lewego oka. Mówią one o tym, że zwracamy uwagę w pierwszej kolejności na to, co znajduje się po naszej prawej stronie, natomiast stojąc przed regałem – nasz wzrok początkowo pada na jego lewy górny kraniec. Jednocześnie nie wolno tutaj zapomnieć o zasadzie środka – najwięcej czasu poświęcamy produktom, umieszczonym pośrodku regału, a dokładnie na wysokości naszych oczu.

W związku z tym artykuły przeznaczone dla dzieci warto umieszczać na niższych półkach. Układamy tam również produkty większe gabarytowo. Przy układaniu poszczególnych artykułów bierzemy pod uwagę datę ważności – produkty ze zbliżającym się terminem ważności muszą być ustawione na wierzchu (zasada first in first out).

Zwiększeniu sprzedaży konkretnych artykułów sprzyja tzw. zasada multifacing – identyczne artykuły ustawiamy kilkukrotnie obok siebie; są wówczas lepiej widoczne. Pamiętajmy, że dużym zainteresowaniem zawsze cieszą się produkty przy kasach. Rozmieszczając artykuły należy także mieć na uwadze zasadę blokową, a zatem produkty podobnego przeznaczenia umieszczamy obok siebie, kierując się ich komplementarnością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *